16.4.08

Идеи

Знаете ли как се раждат идеите? Сигурно. Почти на всеки се е случвало да гледа някой хубав филм или пък да прочете някоя хубава книга (последното все по-рядко) и след това да има чувството, че главата му ще избухне от насъбралите се вътре истории, картини, дори цели нови филми. Разбира се, на повечето хора "им минава". И с това се свършва. При мен - не. Рядко оставям идеите просто да си отидат. Вероятно защото направя ли го, съжалявам: рано или късно те все пак си излизат и тогава става страшно.
Един човек, когото много уважавам, е написал началото на една история, която дълго време се въртяла в главата му. Обещаващо начало, бих казала. Вчера го прочетох за втори път и... то роди рисунка. Нещо не толкова добре нарисувано, колкото напомнящо чувството, което изпитвах докато четях, а по-късно и докато рисувах. И когато завърших основния компонент, разбрах. Разбрах защо "Слънчогледите" на Ван Гог струва толкова. Или прословутата "Мона Лиза". Тоест разбрах какво наричат хората "добра картина". Не става въпрос за красота, тя е не само преходна, но и относителна. Става дума за чувство, за усещане. Затова картина, излязла от сърцето, впечатлява далеч повече от тези за 50 лв, рисувани от художниците на морето. Просто е почти невъзможно да почувстваш срещу пари. Ето нещо, което няма как да се купи... Загледайте се някой път в "Мона Лиза", но не с очите на някой, който я разпознава, а с тези на човек, който вижда. Тоест отворете очите, а не сърцето си. Само този път.

3 коментара:

Анонимен каза...

хах.. идеи... понякога ме бомбардират :D (както пише бог Пратчет в книгите си когато описва джуджето сценарист и Леонард) ама кат не струват ги забравям ... и тогава ме е яд де... ама ти разбрах ся идеята и поста мн е хубав ^^

angya каза...

жалко само, че не е наистина бог...
а иначе мерси, радвам се че схващаш, щот аз не съм сигурна за мене си...
за забравянето си е точно така. ама май при всички... идейни си е така, няма начин да осъществиш идея ако през това време не забравяш безброй други... тъжно...

Анонимен каза...

ууу ся се сетих че ако беше наистина бог щеше да е безсмъртен (party) и ... вместо библията щеше да има ... Евангелие за Стражата, Евангелие за вещиците и т.н. и във всяко са събрани книгите от поредиците и... хората шяха да му се кланят или може би не... ама щяха да се молят за следващата книга от Евангелие еди кое си :D:D:D:D:D:D:D (сори за офтопика)