19.2.08

Мистерия 4 (р.з.)

Закачих сакото си на закачалката, изминах краткия, но изпълнен с приятни гледки път до фотьойла до прозореца и се проснах върху него. Бях безумно уморен, толкова, че дори не си направих труда да ям нещо. Но трябваше да разреша тази загадка. Слуховете вече плъзваха, при все че не бяха минали повече от 12 часа от злополуката. Никога не ми беше минавало през ум, че хората в моя град ще се страхуват от върколак, защото полицията не си е свършила работата както трябва. Аз не съм си я свършил както трябва. По дяволите, това не може да е истина, мислех си.
Изведнъж ми хрумна нещо.
- Мичъл, ти ли си? Искам веднага да задействаш издирване на около десетгодишно хлапе, може би 12, не по-високо от 1,40 обаче. Вероятно тежко ранено и още по-вероятно безумно уплашено. ... Да, точно така. На секундата. Иначе може да го изпуснем... Ти нещо да си научил в академията? Всички болници в радиус от да речем 5 км от мястото... Нищо ли не излезе от горате? Не се знаело? Е близо 12 часа минаха, по дяволите, как не сте готови с рапортите... Добре, размърдай се!
Тряснах телефона, доста вбесено. Обществото наистина отиваше на майната си.
***
- Здравейте, шефе! - чух два часа по-късно.
- Не и с моя режим на спане - процедих. - Искам всички рапорти по снощния случай на бюрото ми след две минути. Няма смисъл да разяснявам какво точно ще се случи, ако не ги получа, нали? Чудесно.
- Част от рапортите вече бяха там. Изненадах се от този факт. Това обаче не промени много нещата. В единия рапорт се съобщаваше, че е пуснато разследване, свързано с изчезналата кръв от форда. Бяха стигнали до извода, че не е било външен човек, затова общо взето единственото, което ми се казваше бе, че е започнато вътрешно разследване. Прекалено много хартия се хаби за нищо, помислих си и хвърлих листа на пода до бюрото ми.
Другият рапорт се отнасяше до разследването на околността. Бяха открили кръв в една малка пещера недалеч от пътя. Много кръв. Според лекарите на първо гледане нямало как някой или нещо да оцелее след подобен кръвоизлив. От друга страна обаче тяло нямаше, така че бяха пуснали изследвания на кръвта. Резултат още нямаше.
Точно две минути по-късно получих и рапорта за издирването на детето. Всички факти сочеха, че такова няма.
Значи е по-вероятно да си имам работа със скапан вълк, отколкото с дете, така ли? Мътните го взели, от години съм наясно, че всички хипотези трябва да се разглеждат при разследване, мислех си. Обаче това?!