26.12.07

Хапване...

По празниците винаги има много ядене. Всъщност това е едно от основните условия за хубав празник. Във всички религии, във всички части на света хората празнуват с много храна.
Богатите хора устройват огромни празненства с много хора, музика, танци, и, разбира се, ястия. Има ги от всякакъв вид: черен хайвер, сьомга, печени зайци прасета, кокошки и др.
По-бедните хора нямат чак такива възможности. Те слагат на празничната трапеза по-скромни, но за сметка на това далеч по-ценни ястия. Защото един бедняк би се зарадвал милярд пъти повече на паница боб, отколкото богаташ на което и да е засукано ядене.
Дотук добре, знаем какво ядат бедните и богатите. Знаем и горе долу как го правят. Бедните с огромната радост най-сетне да запълнят празния си стомах, богатите с мисълта, че "голямото плюскане ще им излезе през носа". А как яде средния човек? Обикновените хора, които виждаме всеки ден по улиците, заети със своите си работи?
Те се хранят, без въобще да осъзнават какво правят. За тях храненето е просто пълнене на търбуха. Но не като бедните, които го правят с огромна радост, а съвсем безчувствено. Обикновено гледат телевизия, докато ядат, или пък си говорят (което е далеч по-добрия вариант), или пък правят нещо съвсем друго (четат вестници, книги; мислят си за работата; плащат сметки по интернет; играят игри на компютъра и още мнооого други). И докато умът им е зает, стомахът се пълни съвсем неусетно. Храненето се е превърнало в нещо като задължение, не удоволствие.
А не бива да е така. Когато човек яде, трябва да го прави с наслада. Дори най-обикновени неща, като плодовете например, съдържат неподозирани вкусови качества. Човек може да се наслади на такова едно нещо, като просто изследва вкусовете му. Тогава храната придобива истинска стойност не само за тялото, но и за душата.
А когоато говорим за по-богати на вкусови усещания храни, става много интересно. Хората всеки ден пропускат огромни симфонии от вкусове, пред които човек с добре развит "музикален" усет би се преклонил и би заронил сълзи от щастие.
Това пренебрежение към стойността на храната идва вероятно с появата на така наречената "джънк фууд". Става дума за пакетирани продукти без никаква вкусова стойност, които носят единствено запълване на стомаха. Дори не съдържат полезни вещества за организма. Днешният човек обаче е прекалено зает с други неща и затова разчита на заведенията за бързо хранене, които обаче не предлагат нищо стойностно в никой аспект.
Прекалено задълбавам. Весела Коледа и да ви е сладко!